Gråkjær Arena - en vigtig brik om mesterskaberne


Den største inspirationskilde til opbygningen af Gråkjær Arena er intet mindre end det gigantiske og verdenskendte Colosseum i Rom. På trods af størrelsesforskellen på de to arenaer havde opbygningen af Gråkjær Arena alligevel været en stor mundfuld for datidens romerske bygningsarbejdere, idet Arenaen består af 8.000 tons beton, hvoraf forstøbte betonelementer udgør 5.000 tons. Selv med moderne hjælpemidler er der tale om store mængder, idet de resterende 3.000 tons flydende beton fylder intet mindre end 200 betonkanoner. Derudover er der støbt 4.000 kvadratmeter armeringsnet ind i betonen, hvilket svarer til et areal, der er fire gange så stort som Arenaens gulv.

I og med at romerne er blevet skånet for  at bygge Gråkjær Arena, går de også glip af arrangementerne i Arenaen. Oplevelser, de sikkert gerne ville have haft med, idet de ville fryde sig over de flotte arkitektoniske linjer, den lækre belysning, og de gode udsyn fra alle tilskuerpladser, serveringen i de 2 indvendige barer og ikke mindst de moderne sanitetsforhold.

 

Uden sammenligning i øvrigt mellem den godt syv gange så store arena i Rom, afholdes der i Gråkjær Arena ligeså forrygende og altafgørende opgør som i datidens gladiatorkampe. Team Tvis Holstebros to ligahold stormer frem over den 800 kvadratmeter store håndboldbane, som er lavet af lyst asketræsparket opbygget på fjedrende underlag specielt egnet til håndbold. Ud over at give komfort til spillerne er trægulvet også særdeles velegnet til TV-transmissioner, idet det lyse, ensfarvede træ giver gode lysforhold, hvormed en skarp kunstig belysning ikke er nødvendig. Dette er samtidig til gavn for tilskuerne, som sikres en behagelig oplevelse i form af den mere naturlige belysning.

 

For at skabe de bedste resultater på banen er det ikke nok, at der kun er tænkt komfort i forhold til tilskuerne. Ligeså vigtige er forholdene for spillerne både før, under og efter kampene. Derfor står der fire store, lyse omklædningsrum til rådighed for holdene. Når spillerne trænger til lidt ekstra omsorg fra fysioterapeuterne eller hvis uheldet er ude, har holdene adgang til et veludstyret fysioterapeutrum, der indeholder to brikse og alt fra knæbind og tape over ultralyd til lappegrej. Desuden fungerer rummet i dagligdagen  som et socialt samlingspunkt for spillerne.

 

Gråkjær Arena rummer endvidere et 200 kvadratmeter stort fitnessrum, som er livsnerven i enhver håndboldspillers liv. Alt i alt består fitnessudstyret af 21 forskellige stationer samt et utal af bænke, vægte, elastikker, vippebrædder og stepbænke. Så Arenaen giver spillerne i alle henseender et godt fundament for en alsidig og altomfattende træning, hvor fitnessrummet lægger vægt på styrke, kondition og forebyggelse.

 

Energien er i fokus

Det er ikke kun en platform for den gode energi blandt spillere og tilskuere, der er tænkt over i Gråkjær Arena, eftersom hele byggeriet er skruet sammen efter alle energikunstens regler. Ud over at bygningen er højisoleret efter lavenergiklasse 2, indeholder Gråkjær Arena automatisk natsænkning på alle varmeflader, fem ventilationsanlæg med krydsvekslere, vandsparerer på brusere og automatisk tænd og sluk af lys alle steder i Arenaen undtaget på banen. Selvom der ikke er installere automatisk lys på banen, er der stadig tale om en energirigtig løsning i form af 210 lamper med 4 lavenergilysrør i hver.

 

Teksnisk vidunder

Gråkjær Arenas tekniske vidunder er uden tvivl den 3,2 tons tunge kubeskærm, der indeholder scoringstavle og TV-skærme på alle fire sider. Ud over de sædvanlige oplysninger såsom stiling, tid, antal scoringer og udvisninger for hver spiller giver TV-skærmene oplysninger om kommende kampe og arrangementer i Arenaen. Endvidere vises kampen live, når den transmitteres på TV, hvormed alle tilskuere i hallen sikres det bedste udsyn uanset placering. Og måske kan man være heldig at se sig selv på TV.

Holstebro kommune